GY.I.K. - Gyakran Ismételt Kérdések

Elsőéveseknek:

Jelentkezés - KEFIR

Pontozási rendszer- tanulmányi átlagok

Szociális pályázatok

Eredmények - felszólalás - fellebbezés

 

Milyen papírokkal kell igazolnom a felvételi pontszámomat?
A felvételi pontszámot nem kell igazolni, csak megadni az űrlapon. Az adatok ellenőrzésére később, központilag kerül sor, ezért mindenképp valós adatot adj meg.

Mitől függ, hogy melyik kollégiumba kerülök?
 A pályázati űrlap kitöltésekor meg kell adni a prioritási sorrendet, azaz hogy melyik kollégiumban szeretnél lakni. Meghatározott számú férőhely van mindkét kollégiumban, így a pontszám (szociális vagy felvételi) alapján kialakuló sorrendben kerülnek be a hallgatók a kollégiumokba.

Hol kell leadni a szociális pályázatot?
A szociális pályázatot az Egységes Szociális Rendszerben (ESZR) kell leadni. Minden, ehhez a pályázathoz kapcsolódó kérdéssel a HK juttatási referensét keressétek a juttatas@epiteszhk.bme.hu címen.

Van lehetőség szobatársat választani?
Igen, van. Az eredmény a Gólyatábor után derül ki, így táborban már tudsz keresni magadnak jövendőbeli szobatársat. Amint tudod, nem kell mást tenned, mint írni a kollegium@epiteszhk.bme.hu címre, vagy a jelentkezés során beírni a kívánt szobatárs Neptun kódját. Az előző esetben elég egyikőtöknek írnia. 

Mikor lesz eredmény és hol?
Az eredmény augusztus 26-án kerül kihirdetésre a KEFIR-ben, illetve értesítünk benneteket a levelező listákon, a HK facebook oldalán, illetve a facebook évfolyamcsoportokban is. Erre sajnos nem tud korábban sor kerülni a felvételi eredmények kései kiderülése miatt.

Kik jelentkezhetnek a BME kollégiumaiba?
A Kar minden teljes idejű képzésben részt vevő, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatója jelentkezhet.

Mikor és hol tudok jelentkezni?
A Kari Hallgatói Képviselet hirdeti ki a kollégiumi férőhely pályázatot legkésőbb a megelőző szorgalmi időszak utolsó hetéig a www.epiteszhk.bme.hu oldalon. Jelentkezést a KEFIR-en keresztül, helyesen, határidőre kitöltött adatlappal lehet leadni.

Mi az a KEFIR?
Kollégiumi Egységes Felvételi és Információs Rendszer. A KEFIR egy olyan internetes felület, amely megkönnyíti az információ továbbítását a hallgatók és a HK között, valamint a hallgatók a jelentkezésüket, felszólalásukat is ezen keresztül adhatják le. 

Külön kell regisztrálni a KEFIR oldalra?
Nem, nem kell. Címtár segítségével egyből be lehet lépni. Azért jó, hogy a címtárhoz van kötve a belépés, mert ezáltal az adataid egyből továbbítva lesznek a Neptunból a KEFIR adatlapodba, és nem kell külön feltöltened őket. Ezért is fontos, hogy a Neptunban mindig pontosan legyenek feltöltve az aktuális adataid.

Mi az első lépés a KEFIR-en?
Először az adataidat kell ellenőrizned a Profil fülön. Kérlek, figyelmesen olvasd át, hogy minden helyesen szerepeljen ott, mert valótlan adatok megadása fegyelmi eljárást von maga után! 

Pályázatom leadásánál a KEFIR azt írja, hogy hiányos az adatlapom, pedig minden ki van töltve. Miért lehet ez?
Valószínűleg nincsen igazolványkép feltöltve az adatlapodhoz. Az igazolványképeket a kari admin hagyja jóvá. A következő szempontokra kell figyelned a kép kiválasztásakor: igazolványképszerű, nem tablókép, min. 800*800-as felbontású, álló helyzetű és maximum 3 MB méretű lehet.

Mit kell tennem, hogy érvényes kollégiumi férőhelypályázatot adjak le?
A jelentkezés fülre kattintva tudod elkezdeni a pályázatod kitöltését, majd a valós adataid beírása után a véglegesítés gombra kattintva tudod leadni a pályázatod. A véglegesített pályázatodat a jelentkezési határidő lejárta előtt bármikor meg tudod még változtatni. A véglegesítésről mindig kapni fogsz egy emailt a Neptunban megadott email címedre. Kérlek, figyelj a valós adatok megadására, mert a hamis adatok beírása fegyelmi eljárást von maga után.

Milyen időszakok vannak egy évben?
Kollégiumi jelentkezés szempontjából három időszakot különböztetünk meg: őszi, tavaszi és nyári időszakot.

Önköltséges képzésen vagyok, jelentkezhetek kollégiumba?
Természetesen igen, de akkor a kollégiumi térítési díj összege magasabb, a Bercsényi 28-30 Kollégium 23 300 Ft továbbá a Schönherz Zoltán Kollégium és a Vásárhelyi Pál Kollégium 20 970 Ft havonta.

Szakirányválasztás előtt állok és nincs még eredményem, de a kollégiumi férőhely pályázat leadása hamarabb van. A jelentkezés során mit kell beírnom?
Azt, hogy még nem vagy szakirányon. Így a harmadévesek, akik nincsenek szakirányon, ill. a BSc-s harmadévesek egy felvételi csoportba fognak tartozni.

Ha másik kollégiumban szeretnék lakni a párommal, vagy máshol vagyok MSc-n, de szeretnék a BSc-s kollégiumban maradni, akkor kinek és mikor kell jeleznem?
A megelőző félév közepéig jelezni kell a kari kollégiumi referensnek a kollegium@epiteszhk.bme.hu címen, lehetőség szerint minél hamarabb. 

Mit jelentenek és milyen kollégiumi felvételi csoportok vannak?
A kollégiumi felvételi csoportok az egyenlő esélyekkel indulást segítik elő, hiszen nem lehet egy diplomázó eredményeit egy elsőévesével összehasonlítani. Emiatt van szükség a kollégiumi felvételi csoportokra (KFCS). A mi karunkon a következő csoportokat különböztetjük meg: elsőéves, másodéves, harmadéves, tervező szakirány, szerkezeti szakirány, BSc+ és MSc.

Melyik kollégiumba fogok bekerülni?
Elsősorban az általad preferált kollégiumot nézzük. Ha az arra jutó helyek azonban elfogynak, akkor a második helyen jelölt kollégiumot vesszük figyelembe.

Mennyibe kerül a kollégium egy hónapra?
A Bercsényi 28-30 Kollégium 11650 Ft, a Schönherz Zoltán Kollégium és a Vásárhelyi Pál Kollégium 9320 Ft havonta. Amennyiben önköltséges képzésben veszel részt, úgy az összeg kb. ezek kétszerese (lásd: fentebb).

Mi alapján lesz felvételi pontszámom?
Az előző két féléves kreditindexből (az ösztöndíjindex új megnevezése) maximum 150 pont arányosítása, a Közösségi ösztöndíj összegének ponttá arányosítása és a Rendszeres szociális ösztöndíj pályázaton elért pontszám.

Milyen sorrendben részesülnek a hallgatók kollégiumi férőhelyben?
5 különböző kategória szerint: tanulmányi kiemelt (férőhelyek 30%-a), szociális kiemelt (férőhelyek 10%-a), közösségi kiemelt (férőhelyek 10%-a), valamint tanulmányi-közösségi pont (férőhelyek 35%- a) és tanulmányi- közösségi-szociális pont alapján (férőhelyek 15%-a). 

Előző félévben kaptam fegyelmi pontot, számít a mostani jelentkezésemnél?
Az 1 évnél nem régebbi fegyelmi pontokat le kell vonni a felvételi pontszámból. Megrovás esetén a felvételi pontok 10%-át, szigorú megrovás esetén 25%-át kell levonni. Eltiltás esetén a hallgató nem részesülhet kollégiumi férőhelyben. 

Melyik tanulmányi átlagom fog beszámítani a jelentkezésemnél?
Az kreditindex (az ösztöndíjindex új megnevezése), amit megtalálhatsz a Neptunban a tanulmányi átlagoknál, vagy ki is számolhatod az alábbi módszerrel:

kreditindex.png

Mely félévek számítanak bele a felvételi pontszámomba? 
A legutóbbi két befejezett aktív félév kreditindexe számít bele.

Javító célzattal felvettem egy tárgyat, amit sikeresen teljesítettem jobb eredménnyel. Beleszámít az kreditindexembe? 
Sajnos nem számít bele. A Neptunban a tanulmányi átlagoknál kreditindexnél (ösztöndíjindex) az elismert kreditek nincsenek hozzáadva, így érdemes onnan kiírni a pályázathoz szükséges adatokat. 

Milyen tanulmányi átlagtól lehet bekerülni?
Erre nem lehet pontos választ adni. Elsősorban a saját és a veled egy kollégiumi felvételi csoportban lévő hallgatók teljesítményétől függ. Pl.: ha mindenkinek viszonylag rosszabb féléves eredményei vannak egy adott KFCS-n belül, akkor valaki rosszabb eredménnyel is bekerülhet. Ugyanez lehet fordítva is, ha több kimagaslóan jó eredmény van egy csoporton belül, akkor lehet, hogy egy közepes tanuló nem kerül be. Emiatt nehéz előre kalkulálni, hogy ki kerül be és ki nem. 

Első féléves MSc-s hallgató vagyok, mi alapján osztják nekünk a férőhelyeket? Én is ösztöndíjindex alapján kapok pontot?
Nem, az MSc-s első félévesek felvételi pontszám alapján kapják a férőhelyet. 

Előző félévben passzív státuszon voltam. Közösségi pontomat az utolsó aktív félévemről beszámítják?
A közösségi pontszám a Közösségi ösztöndíj összegéből átszámított pontszám. Mivel ez az összegből generált pont lényegében összehasonlítja a közösségi tevékenységedet az adott félévben a többi hallgatóéval, az előző féléves pont nem mutatna reális képet, mert ez függ az aktuális keretösszegtől, körök számától, stb.
Éppen ezért a korábbi félév közösségi pontszáma nem örökíthető át, így ha passzívon voltál, nem tudod beszámíttatni a közösségi pontodat a felvételi pontszámodba (tekintve, hogy a vizsgált félévre nincs).

Hogyan kaphatok szociális helyzet alapján kollégiumi férőhelyet, hogyan tudom beszámíttatni a kollégiumi férőhely pályázatomba?
A pályázat leadása során tudod jelezni a KEFIR-ben, hogy szociális pályázatodat vegyük figyelembe a kollégiumi férőhely osztásakor, valamint érvényes szociális pályázatot kell leadnod az Egységes Szociális Rendszerben.

Mit kell tennem azon kívül, hogy bejelöltem a pályázatnál, hogy vegyék figyelembe a szociális helyzetemet?
Érvényes szociális pályázatot kell leadnod az Egységes Szociális Rendszerben. A szükséges papírokat a pályázati felületre kell feltölteni. Hiány vagy nem megfelelő papírok esetén a bírálók időben értesítenek.

Leadtam a szociális pályázatot, de negatív szám lett az eredmény. Levonásra kerül a férőhely pályázatomnál?
Nem, 0 pontos lesz, így csak a tanulmányi és a közösségi pontszámod lesz figyelembe véve.

Milyen esetben kapok szociális pontot a férőhely pályázat során?
Akkor számít a szociális pályázat, ha meghaladja az előző féléves rendszeres szociális ösztöndíj minimum ponthatárát.

Kit kell keresnem, ha probléma vagy kérdés merül fel a szociális pályázatom leadásával kapcsolatban?
Kérdéseidet szociális ügyekben a juttatas@epiteszhk.bme.hu email címen tudod feltenni.

Kell-e még valamit tennem a sikeres kollégiumi felvételemet követően a szociális pályázatommal?
Amennyiben szociális vagy részben szociális alapon jutottál férőhelyhez a kollégiumban, feltétlenül be kell mutatnod a pályázatod a személyes bemutatások idejében, mert ennek hiányában elveszted az elnyert férőhelyedet.

Mikor és hol láthatom az eredményt?
Az eredményhirdetés időpontját a pályázati kiírás tartalmazza. Először az előzetes -, majd a végleges eredményt (utóbbit szobabeosztással együtt) a Hallgatói Képviselet információs csatornáin és a KEFIR-ben olvashatjátok. 

Mennyi ideig tudok felszólalni, ha nem kaptam férőhelyet és hibát vélek felfedezni az eredményben?
Az előzetes eredményhirdetés után 2 napod van felszólalni KEFIR-ben, amennyiben eljárási hibát észlelsz. Amennyiben kiderül, hogy valóban eljárási hiba történt, javítják a pontszámodat, és ha az így már elegendő a felvételhez, kollégiumi férőhelyben fogsz részesülni.