Változások a Kollégiumi Felvételi Szabályzatban - 2019/20 tavasz

Változások a Kollégiumi Felvételi Szabályzatban - 2019/20 tavasz

Sziasztok,

a 2019/20-as tanév tavaszi félévétől két fontosabb változást tervezünk a Kollégiumi Felvételi Szabályzatban, melyekről az alábbiakban olvashattok.

 

1.)

JELENLEG: Azok a hallgatók, akik először veszik fel a Diplomatervezés / BSc Diplomaterv vagy BSc Diplomatervezés 2 tárgy egyikét, maximum tanulmányi pontot kapnak, így kiemelt tanulmányi kategóriában automatikus kollégiumi férőhelyben részesülnek az általuk elsőként megjelölt kollégiumban.

TAVASZTÓL: Azok a hallgatók, akik jelentkezésükben előre jelzik, hogy először veszik fel a Diploma tárgyak egyikét, külön felvételi csoportot fognak alkotni, és jelentkezésarányosan (jelentkezett hallgatók és rendelkezésre álló férőhelyek arányában) fognak kollégiumi férőhelyben részesülni, mint a többi kollégiumi felvételi csoport.

Erre azért van szükség, mert az elmúlt félévekben egyre többször fordult elő, hogy a diplomázó hallgatók gyakorlatilag feltöltötték a kiemelt tanumányiként kiosztható, felvételi csoportonként rendelkezésre álló helyek 30%-át, így azok a hallgatók, akik jól tanultak, ezért kiemelt tanulmányi kategóriában kellett volna férőhelyet kapniuk, nem ezen az alapon jutottak férőhelyhez. A tanulmányi-közösségi kategóriába átkerülve, ahol a tanulmány pontok kiegészülnek a közösségi pontokkal, sokan közülük hátrányba kerültek a közösségi pontjaik esetleges hiánya miatt, így kiemelkedő kreditindexeik ellenére kiszorultak az elsőként jelölt kollégiumukból. Ez a probléma egyaránt érintette a Tervezői, Szerkezeti valamint BSc+ (6-nál több befejezett félévvel rendelkező BSc-s és szakirányon még nem lévő osztatlanos hallgatók) felvételi csoportot.

Ezzel a rendszerrel a diplomázó hallgatók kizárólag egymással lesznek összehasonlítva, így nem fog problémát jelenteni, ha a tanulmányok végére megfogyatkozó kreditek miatt alacsonyabb kreditindexekkel is rendelkeztek.

Az új jelentkezésarányos bekerülésre több tesztet is készítettünk, melyek a következő eredményeket hozták:

18/19/2 (összes jelentkező: 346 / felsőbbévesek számára rendelkezésre álló férőhely: 321)

diplomázóként jelentkezett: 29 fő
ebből bekerült 27 fő

18/19/1 (összes jelentkező: 326 / felsőbbévesek számára rendelkezésre álló férőhely: 275)

diplomázóként jelentkezett: 31 fő
ebből bekerült 26 fő

 

2.)

JELENLEG: Minden MSc-s hallgató férőhelyben részesül.

TAVASZTÓL: AZ MSc-sek alkotta kollégiumi felvételi csoport ugyanúgy jelentkezésarányosan részesülne férőhelyben, mint az osztatlanos, specializáción lévő hallgatók.

A korábbi évek gyakorlata indokolatlanul különbözteti meg az MSc-s hallgatókat a specializáción lévő hallgatóktól. Ezt racionalizálva szeretnénk náluk is használni a többi felvételi csoportban alkalmazott gyakorlatot.

 

 

A tervezet változások a tavaszi kollégiumi férőhelypályázattal lépnek érvénybe.

Az ezzel kapcsolatos kérdéseitekkel, bennetek felmerülő problémákkal keressetek bátran a kollegium@epiteszhk.bme.hu címen!