Bercsényi Fotókör

A Bercsényi Fotókör egyike lehet az egyik legrégebbi öntevékeny kör a Bercsényi kollégium történetében. Ezt tanúsítják a kollégiumban fellelt 60-as, 70-es évekbeli negatívok és fotók is.
Az akkor elkezdett munkát szeretnénk folytatni, hagyományőrző módon felélénkíteni. Építészhallgatóként kikerülhetetlen a fotóművészet, nagyon fontos, hogy legalább az alapokat el tudjuk sajátítani.

A Fotókör célja a kör tagjai számára a kollégiumban található fotólabor használatának elsajátítása, a szükséges anyagok, kurzusok biztosítása. Ösztönzni szeretnénk tagjainkat a fotózásra, művészetre, kikapcsolódásra. Lehetőséget biztosítunk a diákok alkotásainak kiállítására, és a közös beszélgetésre.

A félévet tagtoborzóval kezdjük, melyet laborhasználati előadások követnek, ahol a hallgatók megismerkedhetnek a negatív hívással és nagyítással. Heti-kétheti rendszerességgel tartjuk a gyűléseinket a Bercsényi kollégiumban található laborunkban, melyen az alapoktól kezdve tanítjuk meg a nagyítás, előhívás menetét, eljutva a kísérletezés rejtelméig, trükkjeiig. Ezt követően előadásokat tartunk munkáinkról, technikai sajátosságokról, fotóelméleti kérdésekről. Előadóink között többször szerepelnek építészhallgató társaink, de más egyetemekről is hívunk vendég előadókat. Az elkészült fotók kiálítására is van lehetőség, az ilyen lehetőségek megszerevezése is fontos része a kör tevékenységének. Az utóbbi félévekben a külföldön járt építészhallgatók fotóiból nyílt kiállítás a kollégium épületében, illetve korábban a Tűzraktérben nyílt vegyes kiállítás. Képeink megtekinthetőek voltak különböző kocsmákban és a FUGÁban is.

Ezeken kívül számos további tervünk és ötletünk van, amely megvalósításra vár: közös fotózások, nagyítások, utcai performance-ok, melyekhez megfelelő lelkes társaság, és egy kis ráfordítandó idő kell csak. A jó idő eljöttével heti- kétheti rendszerességel kirándulásokat és fényképezéseket szervezünk a városba és természetbe (Normafa, Hármashatár-hegy), ami mindig remek alkalom a csapatépítésre.